Cukinia, jedno z ulubionych warzyw w naszym domu, na blogu już się pojawiła w postaci faszerowanych łódeczek z serem blue:
http://mamafajniegotuje.blogspot.com/2014/07/nasze-ulubione-cukinie-faszerowane-na.html
ma same zalety- łagodna w smaku, lekkostrawna- drogie mamy jest polecana dzieciom już od 6 miesiąca właśnie ze względu na łatwość trawienia. Można więc przygotować ją w postaci zupki- kremu dla niemowlaka, lub w postaci tych o to placków dla większych dzieci. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1.
Placki wychodzą lekkie ( nieduża ilość mąki) i aromatyczne.
Składniki na placuszki około 14 sztuk:
- 2 średnie cukinie
- 3 łyżki mąki
- 1 jako
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- odrobina oliwy
Sos:
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu ( dla osób na diecie lub małych dzieci można zastąpić dodatkową łyżką jogurtu)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka koperku, sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i łyżką nakładamy placuszki. Smażymy z obu stron po 3 minuty. Z wyżej wymienionych składników w między czasie robimy sos- siekamy 2 ząbki czosnku i koperek, dodajemy do jogurtu i majonezu,mieszamy i doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz