piątek, 12 września 2014

Grillowana pierś z kurczaka+warzywa na patelnię z ryżem+surówka

Mój jeden z ulubionych sposobów na pierś z kurczaka ( najzdrowszy i najmniej kaloryczny) to właśnie grillowanie. Potrzebujemy do tego patelni grillowej ( inna, z nieprzywierającą powłoką także się sprawdzi) i czasu aby zamarynowany kurczak odstał swoje, co najmniej 20 min w lodówce. Najlepiej przyrządzić go rano i usmażyć w porze obiadowej lub wieczorem.
Warzywa na patelnię to produkt, który warto mieć w zamrażalniku. Sprawdzają się przy obiadach na szybko, bo skracają czas przygotowania potrawy i oczywiście są zdrowe.
Sałatkę/surówkę komponujemy dowolnie z warzyw, które akurat mamy.
Obiad widoczny na zdjęciu to porcja "dla faceta",ja i dzieci mieliśmy nieco mniejsze.


Składniki dla 4 osób:

KURCZAK:
  • 500 g piersi z kurczaka ( wychodzą 4 sztuki)
  • odrobina oleju
  • zioła prowansalskie 2 łyżeczki
  • pieprz, sól, odrobina czosnku i papryki w proszku
RYŻ Z WARZYWAMI
  • 200g ryżu ugotowanego na sypko
  • paczka warzyw na patelnię ( ja miałam akurat Biedronkowe z przyprawą włoską-generalnie wybierajmy te bez ziemniaków, polecam z przyprawą orientalną Hortexu)
  • łyżeczka curry, odrobina sosu sojowego, sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka oleju
SURÓWKA
  • garść sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • 6 rzodkiewek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 ogórka zielonego
  • pieprz, sól, sok z cytryny i oliwa z oliwek
Kurczaka oczyszczamy z błonek, przygotowujemy 4 kotlety, z podanych wyżej składników robimy marynatę i obtaczamy w niej piersi z kurczaka. Wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut.
Na odrobinie oliwy smażymy warzywa na patelnię, posypujemy przyprawą włoską, solą, pieprzem. Gdy warzywa są już prawie miękkie zwiększamy ogień, dodajemy ugotowany na sypko ryż, curry, sos sojowy. Próbujemy i w razie czego doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Na patelni grillujemy piersi z kurczaka z obu stron, nie za długo aby byłą soczysta w środku. Warzywa-pomidora, rzodkiewkę, ogórka i cebulę kroimy w kostkę, a sałatę rwiemy. Całość wrzucamy do miski, mieszamy z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Nakładamy na talerzyki i szamiemy ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz