niedziela, 7 września 2014

Makaron z sosem z pieczonej papryki !

Sezon na paprykę w pełni, papryka to jedno z moich ulubionych warzyw.
Świeże liście bazylii i pieczona papryka to główne składniki tego pysznego sosu, a jeśli lubicie gdy podczas gotowania w domu unosi się piękny zapach to zróbcie go koniecznie. Moje maluchy go uwielbiają ( Mikołaj surowej papryki nie weźmie do ust). Pieczona papryka obrana ze skórki jest delikatna, słodka i świetnie komponuje się z pomidorami, czosnkiem, cebulą i oczywiście bazylią.
Z podanych składników powstaje sos na obiad dla 4 osób, a nadmiar wykorzystać można do codziennego użytku np. do grillowanych piersi kurczaka z ryżem i lekką sałatką.


Składniki:
  • 3 duże papryki czerwone
  • opakowanie makaronu spagetti ( świetnie jeśli będzie pełnoziarniste, ja akurat nie miałam użyłam zwykłego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 20 listków świeżej bazylii
  • 500 ml pomidorów z puszki, passaty lub około 8 sztuk pomidorów sezonowych
  • 1 mała łyżeczka oregano
  • 1 mała łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki tartego parmezanu
Papryki kroimy na pół, pozbywamy się gniazd, układamy na folii aluminiowej, skórką do góry i pieczemy około 30 minut w piekarniku 180 stopni, termoobieg.
Czosnek i cebulę drobno siekamy.
Gdy papryki już się upieką studzimy je, a następnie obieramy ze skórki. Papryki również kroimy.










Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek, a po chwili papryki i bazylię. Smażymy około 4 minut, następnie dodajemy papryki w proszku, zioła, oregano, zalewamy masę pomidorami i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Tak przygotowany sos przelewamy do miski, blendujemy na gładką masę, następnie wrzucamy z powrotem na patelnię i zagotowujemy. Spagetti gotujemy al dente w osolonej wodzie. Makaron z sosem posypujemy startym parmezanem i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz