Czy istnieje coś takiego jak zdrowa słodycz? TAK.
Zdrowo nie oznacza mniej kalorycznie, chodzi o to, aby kalorie które pochłaniamy my i nasze dzieci nie były "puste" a pełnowartościowe, bogate w witaminy, błonnik i wszystko to co nam jest potrzebne do codziennego-dobrego funkcjonowania.
Mąka pełnoziarnista zawiera dużo błonnika, dlatego jest mąką, która w mojej zdrowej kuchni teraz dominuje. To nie znaczy, że jestem przeciwniczką białej mąki, bo też jej używam. Do pewnych potraw pełnoziarnista po prostu się nie nadaje np do pierogów czy muffinek.
Porównajcie sobie w wolnej chwili w sklepie skład makaronu pełnoziarnistego z normalnym, kalorie identyczne, ale dużo większa zawartość błonnika, witamin jest w tym z pełnego ziarna. Zgodzę się ze stwierdzeniem, że smak makaronu czy ogólnie mąki pełnoziarnistej jest inny.Wystarczy porównać zwykłą białą bułkę z grahamką czy jakąkolwiek inną ciemną.Smak jest nieco inny, ale na pewno nie gorszy :) poza tym jedząc produkty z pełnego ziarna ma się poczucie sytości na dłużej, sprawdziłam na sobie!
To ciasto odkryłam niecały rok temu, często w domu mam dużo jabłek, nie zawsze idę na łatwiznę i robię szarlotkę.. Zresztą lubię połączenie coś dobrego i coś zdrowego w jednym.
Moje dzieci bardzo lubią to ciacho, a składniki są przykładowe, można coś dorzucić czy z czegoś zrezygnować, wedle upodobań :)
Składniki:
- 300g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 250 g masła
- 9 jabłek
- 1,5 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych )
- 2 łyżki płynnego miodu
- po 3 łyżki: suszonej żurawiny, płatków migdałowych, ziaren sezamu, ziaren słonecznika
- 2 łyżki cynamonu
- 2 małe banany lub 1 duży
- 1/2 szklanki borówek
Wstawiamy masę do lodówki na kilka minut, po czym układamy na dnie blachy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, łączymy z płatkami, ziarnami, miodem i cynamonem.
Pianę z białek ubijamy na sztywno i dodajemy do jabłek z ziarnami, uklepujemy i odstawiamy.
Na upieczony spód ciasta układamy pokrojone w talarki banany i borówki. Następnie całą masę z ziaren i jabłek równomiernie rozprowadzamy na wierzch ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika także rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz