Kilka z nich uwielbiają moje dzieci wśród nich tradycyjne bolognese, spaghetti z tuńczykiem, ze szpinakiem, z pieczoną papryką, po neapolitańsku.
Ten sos jest lekką wariacją spagetti po neapolitańsku, bo z dodatkiem startej marchewki. Pewnie nie będę wyjątkiem jeśli przyznam, że nie pod każdą postacią moje dzieci marchewkę akceptują i jedzą, surówka z marchewki-nie, marchewka na surowo-nie, czysty sok z marchwi też niekoniecznie. Lubią natomiast marchewkę w zupach, marchewkę z groszkiem i właśnie marchewkę we wszelakich sosach.
Taki makaron jest odpowiedni dla dzieci powyżej 11 miesiąca, tym razem kupiłam drobny dla ułatwienia, ale można też długi makaron spagetti przed ugotowaniem połamać na 4-5 części lub makaron penne po ugotowaniu pokroić na 3 części. Oczywiście to opcja dla tych najmłodszych do 2 lat, moje dzieci z reguły jedzą już taki makaron jak my.
Składniki na 4 porcje:
- puszka pomidorów pelati
- przecier pomidorowy 500ml
- 1/2 dużej cebuli lub jedna mała
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- makaron drobny ( dzieciom łatwiej się go je) 250g
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, szczypta cukru
- tarty parmezan
Dodajemy startą marchewkę ( na grubych lub średnich oczkach). Po 3-4 minutach wlewamy sos pelati i przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem papryką i ziołami. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 min ( tak aby lekko "pyrkało").
W osobnym garnku gotujemy makaron al dente.
Makaron przekładamy do miseczek, polewamy sosem (mieszamy lub nie, dzieciom zawsze mieszam od razu) posypujemy startym parmezanem i wcinamy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz