wtorek, 5 sierpnia 2014

Dziś-maliny, jeżyny i arbuz, mix kolorów, smaków i mnóstwo witamin!

Czas na kolejną przekąskę owocową. W roli głównej jeżyny, maliny i arbuz. Znów sezonowo, kolorowo i bardzo zdrowo, bo:
  • Arbuz jest źródłem wit. C, B1, B2 i B6, które wzmacniają odporność naszego organizmu i koncentrację. Zawiera także beta-karoten, który nadaje naszej skórze sprężystości i ładne zabarwienie oraz potas i wapń, potrzebny naszym kościom, paznokciom i włosom. Ze względu na zawarty kwas cytrynowy i jabłkowy, owoc skutecznie gasi pragnienie. Idealny w upalne dni, a widok dziecka jedzącego arbuza, gdzie wszystko ścieka i leci po brodzie bezcenny.
  • Maliny są bogate w witaminę C, witaminę B3, kwas foliowy, potas oraz cynk, są także cennym źródłem błonnika.
  • Jeżyny są bogate w błonnik, witaminę C i E, magnez.Czytałam też że dobrze wpływają na układ pokarmowy oraz działają uspokajająco.. hmm to chyba od dziś będą jedli jeżyny codziennie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz