czwartek, 31 lipca 2014

Tacosy meksykańskie made in USA!

Moja siostra ze Stanów ponad rok temu będąc w Polsce zaserwowała nam to danie, ja niewiele w nim zmieniłam, bo jest pyszne, bardzo szybkie i względnie zdrowe :) wspaniałe na szybkie obiady, które w naszym domu są prawie codziennie, sekretem jest przyprawa do mięsa. Dla dużego, dla małego (moje dzieci jedzą wersje: śmietana, mięso łagodnie przyprawione, fasola,ser i Oliwka dodatkowo pomidor).
 To danie ma wiele składników, do tego dania składniki wybiera się samemu, najlepiej użyć każdego po trochu... Super na spotkanie z przyjaciółmi, gdzie każdy kręci własnego tacosa w wersji na ostro lub łagodnie.
s

Składniki dla 4-6 osób:
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 15 dag sera żółtego
  • mała śmietana 18%
  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 2 paczki tortilli pszennej (8 sztuk)
  • sos salsa (ok 1/2 butelki małej lub 1/3 dużej)
  • dwie łyżki oleju
  • przyprawa do tacos mild i hot lub własna zrobiona mieszanka przy wersji hot 2 łyżki chilli
1 łyżka mielonego chilli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki uprażonego na patelni i zmielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki granulowanej cebuli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu


Połowę mięsa mielonego smażymy na łyżce oleju 3 minuty. Przyprawę do tacos łagodną ok 6 yżeczek (powinna być w większych marketach typu Alma lub Auchan na dziale z żywnością ze świata lub można zrobić ją samemu) rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy do mięsa, smażąc wszystko ok 3-4minut. Mięso przekładamy na głęboki talerz i to samo robimy z drugą połową mięsa z indyka z tą różnicą, że dodajemy wymieszaną z wodą przyprawę pikantną. Usmażone mięso przekładamy na drugi talerz.
Ser żółty ścieramy na tarce z drobniejszymi oczkami, fasolę odsączamy, pomidory, cebulę i sałatę kroimy w kostkę. Każdy składnik umieszczamy w niewielkiej miseczce. Śmietanę i sos salsa także umieszczamy w miseczkach, tortille przekładamy na talerz, podgrzewamy w mikrofalówce-1 minuta lub piekarniku ok 5 minut.

Nakładamy wszystkiego po około łyżce + mięsa 3 łyżki, składamy i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz