To danie ma wiele składników, do tego dania składniki wybiera się samemu, najlepiej użyć każdego po trochu... Super na spotkanie z przyjaciółmi, gdzie każdy kręci własnego tacosa w wersji na ostro lub łagodnie.
Składniki dla 4-6 osób:
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 2 pomidory
- puszka czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 15 dag sera żółtego
- mała śmietana 18%
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- 2 paczki tortilli pszennej (8 sztuk)
- sos salsa (ok 1/2 butelki małej lub 1/3 dużej)
- dwie łyżki oleju
- przyprawa do tacos mild i hot lub własna zrobiona mieszanka przy wersji hot 2 łyżki chilli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki uprażonego na patelni i zmielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki granulowanej cebuli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
Połowę mięsa mielonego smażymy na łyżce oleju 3 minuty. Przyprawę do tacos łagodną ok 6 yżeczek (powinna być w większych marketach typu Alma lub Auchan na dziale z żywnością ze świata lub można zrobić ją samemu) rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy do mięsa, smażąc wszystko ok 3-4minut. Mięso przekładamy na głęboki talerz i to samo robimy z drugą połową mięsa z indyka z tą różnicą, że dodajemy wymieszaną z wodą przyprawę pikantną. Usmażone mięso przekładamy na drugi talerz.
Ser żółty ścieramy na tarce z drobniejszymi oczkami, fasolę odsączamy, pomidory, cebulę i sałatę kroimy w kostkę. Każdy składnik umieszczamy w niewielkiej miseczce. Śmietanę i sos salsa także umieszczamy w miseczkach, tortille przekładamy na talerz, podgrzewamy w mikrofalówce-1 minuta lub piekarniku ok 5 minut.
Nakładamy wszystkiego po około łyżce + mięsa 3 łyżki, składamy i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz