Składniki na kokosanki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 60 g masła
- 125 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 białka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, masło rozpuszczamy wraz z 100g cukru. Masę łączymy z wiórkami kokosowymi i dokładnie mieszamy-będzie to bardzo sypkie, ale nie należy się tym przejmować, tak ma być :) Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Łączymy białka z wiórkami kokosowymi bardzo powoli, dużą łyżką tak aby zachować puszystość. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i małą łyżeczką nakładamy masę, zachowując odstępy. Pieczemy ok 10-15 minut w 180 stopniach.
- 400 ml kefiru naturalnego
- szklanka malin
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz