sobota, 19 lipca 2014

Kokosanki + koktajl malinowy super przekąska!

Nasz syn prawie rok był tzw. bezglutenowcem. Jego organizm nie tolerował glutenu w związku z czym miał dietę, jadł specjalne makarony, pieczywo, a że jak każde dziecko uwielbiał wszelkie słodkości musiałam wyszukać przepis na bezglutenowe szybkie ciastka. Najprostsze okazały się kokosanki. O wykorzystywaniu owoców sezonowych już Wam pisałam, zachęcam do tego raz jeszcze szczególnie polecam maliny, ich nie da się zamrozić, można jedynie zrobić soki na zimę czy konfitury. Najlepiej smakują jedzone tak po prostu, ale warto też spróbować ich w formie koktajlu.

Składniki na kokosanki:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 60 g masła
  • 125 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 3 białka 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, masło rozpuszczamy wraz z 100g cukru. Masę łączymy z wiórkami kokosowymi i dokładnie mieszamy-będzie to bardzo sypkie, ale nie należy się tym przejmować, tak ma być :) Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Łączymy białka z wiórkami kokosowymi bardzo powoli, dużą łyżką tak aby zachować puszystość. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i małą łyżeczką nakładamy masę, zachowując odstępy. Pieczemy ok 10-15 minut w 180 stopniach.
 Składniki na koktajl malinowy:
  • 400 ml kefiru naturalnego
  • szklanka malin
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
Wszystkie składniki blendujemy i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz