Nasze ulubione cukinie faszerowane na lekką kolację we dwoje ;)
Kocham swoje dzieci, ale przychodzi taka chwila, którą lubię najbardziej w ciągu dnia- gdy dzieci już śpią w swoich łóżkach, a my możemy przy lampce wina spokojnie usiąść i zjeść coś smacznego. To danie robimy wspólnie, czasem robię je sama, a czasem robi je Łukasz, bo fajnie gdy ktoś raz na jakiś czas przyrządzi coś dla ciebie, ładnie poda, wiadomo-inaczej smakuje.
Super danie również do spróbowania dla dzieci, nasza Lola bardzo je lubi.
Składniki:
2 cukinie
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
100 g sera gorgonzola lub z niebieską pleśnią tzw. blue ( na ten ser trzeba uważać, niektóre mają gorzkawy posmak, który psuje całe danie)
sól
pieprz
pół łyżeczki imbiru w proszku lub świeżego tartego
łyżeczka oliwy z oliwek
Cukinię wydrążamy. Miąższ siekamy w drobną kostkę. Wydrążone cukinie
solimy i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, chwilę smażymy, następnie dodajemy miąższ. Przyprawiamy białym pieprzem, odrobiną soli i imbirem.
Przekładamy miąższ do podpieczonych łódeczek. Na wierzch układamy pokrojoną w kostkę gorgonzolę i wkładamy z powrotem do piekarnika 180 stopni na około 15-20 minut. Szybko i smacznie!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz