środa, 16 lipca 2014

Nasze ulubione cukinie faszerowane na lekką kolację we dwoje ;)

Kocham swoje dzieci, ale przychodzi taka chwila, którą lubię najbardziej w ciągu dnia-  gdy dzieci już śpią w swoich łóżkach, a my możemy przy lampce wina spokojnie usiąść i zjeść coś smacznego. To danie robimy wspólnie, czasem robię je sama, a czasem robi je Łukasz, bo fajnie gdy ktoś raz na jakiś czas przyrządzi coś dla ciebie, ładnie poda, wiadomo-inaczej smakuje.

Super  danie również do spróbowania dla dzieci, nasza Lola bardzo je lubi.


Składniki:

  • 2 cukinie

  • 1/2 małej cebuli

  • 1 ząbek czosnku

  • 100 g sera gorgonzola lub z niebieską pleśnią tzw. blue ( na ten ser trzeba uważać, niektóre mają gorzkawy posmak, który psuje całe danie)

  • sól

  • pieprz

  • pół łyżeczki imbiru w proszku lub świeżego tartego

  • łyżeczka oliwy z oliwek


     

Cukinię wydrążamy. Miąższ siekamy w drobną kostkę. Wydrążone cukinie solimy i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, chwilę smażymy, następnie dodajemy miąższ. Przyprawiamy białym pieprzem, odrobiną soli i imbirem.

Przekładamy miąższ do podpieczonych łódeczek. Na wierzch układamy pokrojoną w kostkę gorgonzolę i wkładamy  z powrotem do piekarnika 180 stopni na około 15-20 minut. Szybko i smacznie!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz