Składniki:
- 1 makaron do lazanii
- 0,5-0,7kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 litr sosu pomidorowego, najlepiej w butelce
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- oregano, bazylia, pieprz, sól, odrobina oliwy i odrobina cukru
- szynka konserwowa 25dag
- 1/2 kostki masła
- 5-6 łyżek mąki
- łyżeczka gałki muszkatułowej
- 0,5l mleka
- duża łyżka startego parmezanu
Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy posiekaną cebulą i posiekany czosnek, smażymy aż się zarumienią. Dodajemy mięso mielone, smażymy ok 3-5minut, zalewamy sosem pomidorowym. Doprawiamy bazylią, oregano, solą, pieprzem i odrobiną cukru do smaku. Gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. (taki sos możemy wykorzystywać do spagetti, do zapiekanek, jest to taka podstawa do wielu dań).
SOS BESZAMELOWY
Do garnka wrzucamy masło, gdy się rozpuści dodajemy mąkę, robimy tzw. kit gdy się zarumieni wlewamy mleko i na małym ogniu podgrzewamy mieszając trzepaczką, aby nie było grudek. Gdy zgęstnieję doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatułową.
Do miski wlewamy gorącą wodę, przygotowujemy brytfankę. Na sam spód lejemy odrobinę sosu pomidorowego.
W misce moczymy płaty makaronu i układamy na brytfance, zalewamy sosem pomidorowym, na to kładziemy szynkę i polewamy beszamelem. Kolejna warstwa to makaron, sos pomidorowy i szynka.
Ostatnia warstwa makaron, sos pomidorowy i sos beszamelowy.
Najlepiej gdy taka lazania postoi kilka godzin po czym wkładamy ją do piekarnika na około 30 min 180 stopni, po tym czasie posypujemy parmezanem i wstawiamy jeszcze na 8-10 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz