środa, 16 lipca 2014

TIRAMISU najlepszy włoski deser!

Gorąca Italia słynie ze wspaniałych potraw, wiele z nich na stałe zagościło w naszym domu. Jeśli mamy ochotę na smaczny deser na leniwe niedzielne popołudnie to wybieramy tiramisu.
Tiramisu jest ciastem, które nie może się nie udać, nie wymaga pieczenia, a składniki są proste i łatwo dostępne.

Składniki na dużą blachę:
  • 2 opakowania mascarpone po 500gr
  • 2 serki bieluchy
  • 2 olejki migdałowe
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 50ml rumu
  • 50ml amaretto
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • duża kawa rozpuszczalna z 3 łyżeczek, posłodzona 2 łyżeczkami cukru
  • dwie garście malin (np w sezonie, ale nie są konieczne)
  • kakao do posypania


 Wystudzoną kawę przelewamy do naczynia, dodajemy rum, amaretto oraz 1/2 olejka migdałowego.
Mascarpone, serki bieluchy, żółtko, cukier puder oraz 1 i 1/2 olejku migdałowego miksujemy na gładką masę.
Biszkopty maczamy z dwóch stron w naczyniu i układamy warstwy- biszkopty-krem-maliny-biszkopty-krem.
Całość posypujemy kakao np. przy pomocy małego sitka.
Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz